De stijgende brandstof- en energieprijzen brengen een golf van onrust met zich mee. Werkgevers worden vaker aan de mouw getrokken door hun werknemers nu het leven exponentieel duurder is geworden. Om ervoor te zorgen dat jouw werknemers minder financiële stress ervaren, kan je hen tegemoet komen met enkele voordelen.
Tankkaart zonder bedrijfswagen
Een bedrijfswagen en tankkaart gaan meestal hand in hand, omdat dit een fiscaal voordeel biedt. Wil je een tankkaart geven zonder bedrijfswagen, dan blijft dit fiscaal interessanter dan een loonsverhoging. Er is evenwel een verschil in de berekening van de fiscale bijdragen.
De belastingdienst zal zich baseren op het werkelijke gebruik. Het voordeel wordt dus niet berekend op basis van de cataloguswaarde en CO2-uitstoot. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen drie soorten verplaatsingen:
- Zuivere beroepsverplaatsingen in opdracht van de werkgever
- Woon-werkverkeer: de dagelijkse rit van en naar huis
- Zuivere privéverplaatsingen
Elektrische bedrijfswagens en laadstations
Denk je eraan enkele van jouw werknemers te belonen met een bedrijfswagen?
Dan is het nu de moment om één of meerdere elektrische wagens aan jouw vloot toe te voegen.
Van 2022 tot 2026 kan je genieten van 100% fiscale aftrekbaarheid op elektrische bedrijfswagens. Nadien daalt het fiscale voordeel jaarlijks.
- tot 2026: 100% fiscaal aftrekbaar (voor de volledige looptijd)
- 2027 : 95% fiscaal aftrekbaar (voor de volledige looptijd)
- 2028 : 90% fiscaal aftrekbaar (voor de volledige looptijd)
- 2029 : 82,5% fiscaal aftrekbaar (voor de volledige looptijd)
- 2030 : 75% fiscaal aftrekbaar (voor de volledige looptijd)
- 2031 : 67,5% fiscaal aftrekbaar (voor de volledige looptijd)
Ook jouw werknemers genieten van een fiscaal voordeel, aangezien het voordeel van alle aard (VAA) berekend wordt op basis van de CO2-emissie, cataloguswaarde en ouderdom van de wagen.
Daarnaast is het fiscaal interessant om laadpunten te installeren op jouw bedrijfsterrein. Je kan namelijk tot 31 december 2022 investeringen in publieke laadinfrastructuur 200% fiscaal aftrekken.
Telewerken en thuiswerkvergoedingen
Telewerken drukt dan wel de brandstofprijzen van jouw werknemers naar beneden, de energiefactuur thuis zal hierdoor wel stijgen. Je kan hierin wel jouw werknemers tegemoet komen door hen een thuiswerkvergoeding te geven. Hiervoor dient geen formele telewerkovereenkomst worden afgesloten.
Deze bureauvergoeding bedraagt maandelijks maximaal €134,71 (vanaf 1 februari 2022) en is vrijgesteld van belastingen en RSZ-bijdragen. Daarnaast zijn er ook nog bijkomende kostenvergoedingen tot maximaal €40/maand voor privé internet en computer.
Fietsvergoeding
Stimuleer jouw werknemers om met de fiets naar het werk te komen door een fietsvergoeding te introduceren. Hierdoor besparen ze niet alleen veel op de hoge diesel- of benzineprijzen, je kan hen ook een hogere kilometervergoeding toekennen dan het woon-werkverkeer met de auto.
De kilometervergoeding is vrijgesteld van belastingen tot 0,25 euro per afgelegde kilometer (in het aanslagjaar 2023). Wanneer je een hogere kilometervergoeding wil toekennen is het restbedrag belastbaar als beroepsinkomen.
Elektrische bedrijfsfiets of speed pedelec
Ook de aankoop van een (elektrische) bedrijfsfiets of speed pedelec is 100% fiscaal aftrekbaar. Bovendien zijn zowel jouw werknemers als jijzelf vrijgesteld van Voordeel van Alle Aard (VAA). Wat niet het geval is voor bedrijfswagens.
Tot slot kan je jouw werknemers extra belonen met de hierboven genoemde belastingvrije fietsvergoeding. De vergoeding wordt beschouwd als een gunst van de werkgever en is een kost die je 100% kan inbrengen.
Heb je vragen omtrent extralegale voordelen bij payrolling?
Neem contact op met één van onze payrollexperts.